Sommardäck

Dem är runda, svarta och ser nästan likada ut. För de flesta kan det vara en plåga att behöva byta däck eftersom man inte känner till vad man ska tänka på och det således blir en väldigt dyr affär.
Därför ska vi nu gå igenom vad du behöver tänka på när du ska byta till sommardäck för att det ska bli så  smidigt, säkert och, framförallt, så billigt som möjligt.

Datum för sommardäck

Det bestämdes under 2010 att man i Sverige inte får ha sommardäck monterade på bilen under perioden 1 december-31 mars. En allmän uppmaning är dessutom att montera på vinterdäcken redan 1 november.
Även den som kör på odubbade vinterdäck rekommenderas av Vägverket att byta till sommardäck under sommarhalvåret, eftersom vinterdäck i regel ger längre bromssträcka och sämre grepp på sommarvägar.

Mönsterdjup på sommardäck

Lagen säger att det minsta lagliga mönsterdjupet är 1,6mm för sommardäck. Men här finns en rekommendation från däckspecialister, att man ska ha minst 3mm mönsterdjup. Ett enkelt sätt att kontrollera mönsterdjupet är genom att sätta en femkrona i däcket. Det är 3mm mellan kanten och toppen på 5’an. Man kan annars titta på slitagevarnarna.

Välja rätt sommardäck

En sak som är viktig när det kommer till sommardäck är att välja rätt typ av mönster. Olika sorters mönster har nämligen olika egenskaper. Här får du fundera lite var du oftast kör. Är det i stadstrafik eller på grusvägar? Pendlar du långa sträckor eller är det bara någon mil om dagen? Är det stor nederbörd i ditt område?
För de flesta brukar det endast vara ljudnivån och priset som är de avgörande faktorerna även om det skiljer lite grann mellan män och kvinnor vad man prioriterar. Men glöm inte bort att tänka på säkerheten också. Till exempel däckets bromsegenskaper.
Välj även gärna ett sommardäck som har lågt rullmotstånd så att du minskar utsläppen, då sparar du både pengar och miljö.