Mönsterdjup på däcken

Däcktillverkaren Continental har gjort tester med olika mönsterdjup och deras experter har konstaterat att vid en inbromsning med låsta hjul på vått väglag så har bromssträckan nästan halverats när testbilarna har använt däck med ett mönsterdjup på 8mm jämfört med det lagliga minsta mönsterdjupet 1,6mm (sommardäck).

Utöver att bromssträckan minskar så har testerna också visat att risken för vattenplaning minskar avsevärt vid användande av däck med djupare mönster.

Så mäter du mönsterdjupet på dina däck

Att mäta mönsterdjupet är faktiskt mycket lättare än man kan tro. Det finns två enkla som man kan använda sig av. Antingen kan du beställa en mönsterdjupsmätare från en däckhandlare för att få det exakta mönsterdjupet eller så kan du använda dig av en helt vanlig femkrona för att mäta om däcket är djupar eller lägre än de rekommenderade 3mm för sommardäck.
Kom ihåg att mäta däckets mönsterdjup på flera ställen så att du är säker på att du får mätt där däckets är som slitnast.

Mäta mönsterdjupet med en femkrona

Det går till som så att du ta femkronan och sticker ner den i däckmönstret där däcket är som mest slitet. Mellan siffran fem och den övre kanten så är det 3mm. Det är det rekommenderade minsta mönsterdjupet, även om du få köra tills mönstret är nere på 1,6mm (sommardäck).


Slitagevarnare

Många sommardäck brukar ha slitagevarnare som gör att du kan se direkt om det är dags att byta däck. Det är små tvärgående upphöjningar i däckmönstrets botten som visar 1,6mm. Så om däckmönstret är i samma höjd som dina slitagevarnare bör du byta däck omedelbart.

Om du kör med för slitna däck så riskerar du både din egen och dina medtrafikanters säkerhet, så kom ihåg att byta när dem blivit slitna. Det är en billig livförsäkring.
Nya däck har som regel ett mönsterdjup på cirka 8-9 millimeter.

Sommardäck – Lag på minsta mönsterdjup är 1,6 millimeter. Rekommenderat minsta mönsterdjup är 3mm.
Vinterdäck – Lag på minsta mönsterdjup är 3 millimeter. Rekommenderat minsta mönsterdjup är 4mm.

För motorcyklar är minsta lag mönsterdjupet 1mm.