Köpa begangnade däck

Begangnade vinterdäck

När vintern kommer är det vanligt att många blir stressade att köpa vinterdäck. Samtidigt finns det kanske stora kommande utgifter i och med julklappar, julmat och mängder med andra utgifter. Det är ju helt enkelt som så att alla faktiskt inte har råd att köpa nya däck två gånger per år.


Då är det många som vänder sig till blocket för försöka hitta superbilliga begangnade vinterdäck istället för att beställa från en däckhandlare på nätet.
Det beror kanske främst på att det inte är speciellt många som upptäckt att det är väldigt förmånliga priser på internet jämfört med en verkstad. Så då väljer dem istället att leta på blocket eller tradera.

Inte för att det är något fel i det, men det finns många fallgropar som folk inte är medvetna om. Och är man inte medveten om vad man ska tänka på så kan det i slutändan kosta betydligt mer än att köpa ett par nya däck istället.

Vad man ska tänka på med begangnade däck

Till skillnad från vin så blir däck knappast bättre med åren. Dubbarna, mönsterdjupet och hårdheten i gummit är alla kvaliteter som försämras med åren. Så det är viktigt att du först och främst kollar vilket år däcket är tillverkat. Det finns en fyrasiffrig kod på alla däck som visar vilken vecka samt vilket år däcket är tillverkar. Om det för exempel står 2708 så betyder det att däcket är tillverkat vecka 27 år 2009. Däcken ska inte ha legat oanvände allt för lång tid. De tillsatser som har använts för att gummit i däcken inte ska torka fungerar bara om däcket har varit aktivt och inte legat på en garagehylla i x antal år.

Det andra du ska kolla på är hur dubbarna ser ut. Är dem slitna eller lossnar dem lätt? Är det många som fallit av? Då bör du nog välja ett par andra däck.
Sedan så är det mönsterdjupet som är väldigt viktigt att kolla på. För vinterdäck är det 3mm som är det minsta lagliga mönsterdjupet och 4mm som är det rekommenderade minsta mönsterdjupet. Helt nya däck har ett mönsterdjup på 8-9mm.

Begangnade sommardäck

Begangande sommardäck är generellt sätt säkrare att köpa än begangande vinterdäck. Det däremot inte på att sommardäcken håller någon högre kvalitet utan enbart på grund av att väglaget är snällare på sommaren. Det är med andra ord inte lika riskfullt att köra på sommaren som det är på vintern.