Gislaved däck

Historia

Företaget Gislaved, senare Gislaved däck, började faktiskt med att tillverka gummistövlar och galoscher. Det var under 1893 som två bröder vid namn Carl och Wilhelm Gislow startade företaget Gislaved i Jönköpings län. Men det kom att dröja ganska många år innan man gav sig in på tillverkningen av bildäck. När man väl gjorde det i 1905 var man däremot de första i Sverige att tillverka ett däck.

Under 1970-talet hade Gislaveds däck blivit så populära att man byggde nordens största industibyggnad för att kunna hålla jämnt tempo med den stora efterfrågan som fanns.
År 1922 blev dock företaget sålt till Tyska Continental och 9 år senare valde man tyvärr att flytta produktionen ifrån Sverige. Men än idag så står Gislaved för en stor del av framförallt alla vinterdäck som säljs i Sverige. I resten av världen så säljs det ungefär 2,7 miljoner däck per år.

Populära däck från Gislaved

  • Gislaved Nordfrost 5 – Robusta däck med hög komfort och låg ljudnivå. Flerfaldiga testvinnaren för svenska vinterförhållanden.
  • Gislaved Softfrost 3 – Dubbfria testvinnaren för svenska vinterförhållanden. Lång livslängd, mycket bra komfort och låg ljudnivå.
  • Gislaved Nordfrost C – Ett specialtillverkat dubbdäck för transportfordon. Anpassat för nordiska förhållanden och ger bra grepp på snö och is.
  • Gislaved Speed 616 – Robust standarddäck med perfekt kombination av säkerhet, komfort och prestanda.
  • Gislaved Speed 606 – Sportdäcket som är pålitligt i alla väder. Låg ljudnivå och lång livslängd.
  • Gislaved Speed C – Däck för van, minibussar och lätta lastbilar.

Gislaved anses vara en av de främst däcktillverkarna när det kommer till vinterdäck och det märks helt klart att vinterdäck är deras specialitet. De har nämligen vunnit ett stort antal tester och rankar som regel alltid i topp.