Friktionsdäck

Friktionsdäck, eller odubbade vinterdäck, går faktiskt att använda året runt. Fast den almänna rekommendationen är att använda dem först och främst under vinterhalvåret då däcken slits väldigt snabbt när temperaturen stiger. En fördel med friktionsdäck är att de är ganska tysta eftersom de rullar tyst på barmarken.

Om du kör norr i landet där det är mycket snö och is och väldigt halt på vägarna så är det bättre att använda dubbdäck än friktionsdäck. Men om du däremot kör bil i de lite södrare regionerna i landet så kan du med fördel använda friktionsdäck istället. Friktionsdäck har nämligen bättre köregenskaper på slask, vatten och torrväg. Dessutom sliter de mindre på miljön och kostar mindre i inköp.

Att tänka på när du ska köpa friktionsdäck

– Om du köper begangnade däck så gäller det verkligen att kolla noggrant så att däcken är okej. Det första du bör se på är hur gamla däcken är. Det står på däcken vilket år de är tillverkade.

– Byt alla däck på samma gång. Det är ingen vidare smart idé att köpa två nya däck och ha kvar två lagom slitna däck. Du tjänar på det i längden att byta alla däck på samma gång.

– Hitta bästa priset. Som regel så är alltid billigare att handla däck på nätet eftersom företagen då slipper betala för butik och all personal på plats.