Fälgar

När du ska välja fälgar finns det många saker som man kan ta hänsyn till. Det är färg, mönster, material, storlek, prestanda m.m. Men som regel går de flesta bara på utseendet (förutom storleken då) och väljer fälgar som de tycker ser snyggast ut på bilen.

På senare tid har det blivit allt mer vanligt att välja fälgar som är står ut och som får blickar på sig. Det kan mycket väl ha att göra med styling program som ”Pimp my ride” och ”Monster Garage”. De är troligtvis sådana program som fått folk att få upp ögonen för bilstyling, något som vi givetvis tycker är jättekul.

Materialet på fälgarna

De finns två olika typer av fälgar som den absoluta majoriteten väljer mellan. Det är stålfälgar och lättmetallfälgar, även kallad aluminiumfälgar.
Stålfälgar är den vanligaste typen som säljs och även standard på de flesta bilar som blir tillverkade idag. Men fler och fler köper lättmetallfälgar och de ökar i populäritet hela tiden.

Fördelarna med lättmetallfälgar

Det har inte bara att göra med att de ser rejält mycket snyggare på bilen, lättmetallfälgar ger många fördelar för säkerheten och hållbarheten.

  • Bränsleförbrukningen minskar då lättmetallfälgarna sänker hjulens vikt.
  • De ger en kortare bromssträcka eftersom de ger bättre kylning till bromsarna.
  • De är tåligare än stålfälgar och rostar inte pga vägsaltet.

Fördelarna med stålfälgar

Det finns ju alltid två sidor av myntet och stålfälgar (även kallade plåtfälgar) kan faktiskt också ha sina fördelar.

  • Plåtfälgar har ett mycket billigare inköpspris än lättmetallfälgar.
  • Stålfälgar behöver inte efterdras på samma sätt. För lättmetallfälgar är det däremot extremt viktigt att man efterdrar dem efter 200-300km korsvis med ett moment på 100Nm.
  • De kräver mindre underhåll. Att hålla sina plåtfälgar rena och fina är mycket enklare då det bara krävs lite vatten, rengöringsmedel och en tvättsvamp.